IQOS – Историята !

Аксесоари, Устройства, Въпроси, Форум

IQOS – Историята !

август 7, 2018 IQOS 0

iQOS

Въвеждането на iQOS (I-Quit-Ordinary-Smoking) бе обявено на 26 юни 2014 г. Продуктът се продава от Philip Morris International (PMI) под марките Marlboro и Parliament. Първоначално пуснато през 2014 г. в Нагоя, Япония и Милано, Италия, iQOS постепенно се разпространява в други страни. До края на 2016 г. тя е била налична в над 20 държави, като плановете за разширяване на производството в още няколко през 2017 г. увеличават производствения капацитет. PMI заяви, че най-вероятно ще пусне своя iQOS продукт на пазара в САЩ през 2017 г. PMI прогнозира, че когато се продават 30 милиарда единици, iQOS ще увеличи печалбата с 700 милиона долара. Към днешна дата компанията твърди, че общите инвестиции, направени в разработването и оценката на тези продукти, са надхвърлили 3 млрд. Долара.Филип Морис похарчи 500 милиона евро само през 2016 г.

 

iQOS се състои от зарядно устройство с размера на мобилен телефон и държач, който изглежда като писалка. Тютюнът за пушене за еднократна употреба, който изглежда малко като къса цигара, е потопен в пропиленгликол, вкаран в държача, който след това го нагрява до 350 ° C. Изпуснатият дим съдържа никотин и други химикали. Количеството на предоставения никотин може да бъде малко силно за леките пушачи на цигари. Димът, генериран от iQOS, съдържа вещества от пиролиза и термогенно разграждане, които са идентични със съставките, открити в традиционния тютюнев цигарен дим. Прегледът от 2017 г. показва, че “малкото изследване за това какви вещества се освобождават, след като устройството загрява тютюна. Физическите ефекти върху потребителите също все още не са известни”

Едно независимо проучване на iQOS критикува Филип Морис, казвайки, че “Да танцуваме около определението за дим, за да избегнем забраната за пушене в затворени помещения, е неетично” и призова за по-независими изследвания, “Пушачите и непушачите се нуждаят от точна информация за токсичните съединения, Тази информация трябва да идва от източници, независими от тютюневата промишленост. ” След публикуването на изследването ръководителите на трите швейцарски университета, в които авторите са работили, са получили необичайни писма от Филип Морис, като обвиняват авторите за погрешна методология, а впоследствие изследователите не са били склонни да говорят с журналисти. Филип Морис също публикува онлайн академичен контрааргумент.

През декември 2016 г. PMI подаде заявление за използване на мулти-милиона страница до американската FDA, за да бъде разрешена като модифициран продукт за тютюнев дим. FDA прегледа данните на Филип Морис, някои независими проучвания, включително швейцарските за токсичните съединения от май 2017 г., цитирана по-горе, промените в заявлението на Phillip Morris от декември 2017 г. по същата тема и данните от лабораторните тестове на FDA

 

Заявлението бе отхвърлено през януари 2018 г .; FDA реши, че Филип Морис не е показал, че техният продукт намалява риска. Също така “изрази загриженост относно липсата на данни” за риска, свързан с цигарите. Кампанията за деца без тютюневи изделия я критикува, като каза: “iQOS изглежда подозрително подобно на най-популярните електронни цигари сред децата”

iQOS се продава като алтернатива на цигарите. PMI заявява, че разбира, че неговият продукт iQOS ще бъде толкова пристрастяващ, колкото тютюнопушенето. iQOS се продава с предупреждение, че най-добрият вариант е да се избегне изцяло употребата на тютюн.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *